Boeren-Leidse kaas en boeren roomboter
van Kees en Ruud van Schie uit Warmond
De Sweylanthoeve in Warmond is een echt familiebedrijf. Hier wordt al sinds 1845 Boeren-Leidse kaas met sleutels en boeren roomboter gemaakt. De broers Kees en Ruud zetten deze traditie met liefde voort.
Belegen, extra belegen en oude Boeren-Leidse kaas
“Er zijn nog maar een paar bedrijven die Boeren-Leidse kaas maken”, vertelt Kees. “Een uniek product dus, dat al eeuwen wordt gemaakt. De kaas heeft als een van de weinige kazen in Nederland een Beschermde Oorsprong Benaming (BOB). ‘Met sleutels’ verwijst naar de sleutels die je op de kenmerkende bruinrode korst ziet staan, hieraan herken je de echte Boeren-Leidse. En natuurlijk aan de smaak. Het is een 30+ kaas met de pittige smaak van komijn.” Kees en Ruud gebruiken voor de kaas en de roomboter de melk van hun eigen koeien. Ruud: “Onze koeien grazen op de Sweylantpolder. We maken de kaas met afgeroomde melk. De room die we afscheppen is de grondstof voor onze lekkere roomboter.”