Boerenkaas en Boeren Goudse Oplegkaas
van Hugo en Marije van der Poel uit Rijpwetering
Hugo en Marije van der Poel uit Rijpwetering zijn de derde generatie kaasmakers op Hoeve Waterrijk. Hun erf ligt op een eiland aan de rand van de Kagerplassen. Hier zetten Hugo en Marije 87 jaar vakkennis in om de lekkerste boerenkaas en Boeren Goudse Oplegkaas te maken.
Kaas maken in houten vaten uit 1932
Hugo en Marije hebben een melkveehouderij en kaasmakerij waar zes dagen in de week boerenkaas en Boeren Goudse Oplegkaas wordt geproduceerd. Boeren Goudse Oplegkaas is een authentieke kaas die minimaal twee jaar gerijpt is en als enige Nederlandse oude kaas goed schaafbaar blijft. Marije: “We maken nog op de ouderwetse manier kaas. Dat betekent dat we houten vaten uit 1932 gebruiken en linnen doeken. Daarnaast maken we altijd kazen van minimaal 20 kilo. De melk die we gebruiken komt van onze koeien die zo veel mogelijk buiten zijn. Dat levert een verleidelijke kaas op met een volle, karakteristieke en meesterlijke smaak. En zeg nou zelf, welk ander product kan 2 jaar bewaard worden zonder enige conserveringsmiddelen?”