Kaasboerderij Sol

Kaasboerderij Sol - Hazerswoude-dorp

phoca_thumb_m_deel2sparnaaij

Het ambacht kaasmaken bestond al in 1281. In de 16e eeuw werden in het gebied elzen en later andere boomsoorten te gekweekt in de nog niet uitgeveende landen langs de Voorweg, een buurtschap ten zuidoosten van Hazerswoude en de Loete. In 1759 werd het water weg gemalen met behulp van molens en het drooggevallen land werd ingepolderd. Zo ontstonden de Hazerswoudse Droogmakerijen. Tot in 1979 de woningbouw oprukte lag het bedrijf van Familie Sol in de bebouwde kom van Hazerswoude. Het bedrijf met 80 melkkoeien verhuisde buiten de kern aan de Voorweg.

Kaasboerderij Sol ligt aan het eind een 800 m lang kavelpad tegen de dijk in de Boterpolder. Martijn en Maaike Sparnaaij, sinds 2014 eigenaar, hebben het bedrijf inmiddels uitgebreid met een zorgtak: Dagbesteding voor ouderen.

phoca_thumb_m_deel2sparnaaij

Het bedrijf is een traditionele melkveehouderij. Het omvat zo’n 43 hectare, waarvan 28 direct om het bedrijf in de polder ligt. Op het bedrijf worden 80 melkkoeien plus het bijbehorende jongvee gehouden. Van de 550.000 kilogram melk die jaarlijks wordt geproduceerd wordt ongeveer een derde verwerkt tot rauwmelkse boerenkaas. De overige melk wordt opgehaald door Friesland Campina.

Voor de kaasbereiding wordt 3 tot 4 keer in de week zo’n 700 liter melk ochtendmelk gebruikt. Kaasboerderij Sol maakt vooral kilo-kaasjes, maar ook pondjes, 4 kilo en andere maten, in de varianten jong tot overjarig. Kaasboerderij Sol produceert een breed (20) assortiment aan kruidenkaasjes, waaronder de traditionele brandnetel, komijn, fenegriek en bieslook, maar experimenteert ook graag met nieuwe combinaties waaruit dan kaasjes komen met de naam Hazerswoudese Poldermeid en Rietveld Rondje. Kruiden worden verkregen bij Tijssen in Hazerswoude-Rijndijk.

Kaas wordt gerijpt op het eigen bedrijf. De afzet vindt voornamelijk plaats via de eigen winkel en lokale streekmarkten en braderieën. Om te groeien in afzet is samenwerking gezocht met de Groene Hart Coöperatie.

Sol-300x224

Producten